• ANASAYFA
  • LİNKLER
  • FOTOĞRAFLAR
  • ŞİİRLER
  • HABER GÖNDER
  • MÜZİK
  • FORUM
  • VİDEOLAR
  • ZİYARETÇİ DEFTERİ
  • TEKNOPOLİTİK

Kategoriler

İşçi - Sendikaİnceleme - YorumToplumsal HaberlerKöşe YazılarıKültür SanatKadınGençlikEmekçi ÜniversitesiDış HaberlerBildiriler

Arama

Ara:




Temel Metinler

İşçi, köylü, öğrenci gençlik görev başına Çağrı, Tüm İlerici, Yurtsever, Gençler Görev Başına ilerici gençlik derneğine kavuştu TÜM-İGD Kuruldu İlerici gençler 1. olağan genel kurul’da buluştu! Alternatif süreç gazetesi'nin TÜM-İGD ile yaptığı röportajın tam metni
Tarih: 28.11.2011 | Kategori: Kadın

TÜM-İGD Ankara Şubesi’nde kadına yönelik şiddetle ilgili etkinlik yapıldı

TÜM-İGD Ankara Şubesi’nde kadına yönelik şiddetle ilgili etkinlik yapıldı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, Ankara’da TÜM-İGD’li Kadınlar bir yandan kadın platformuyla yürüyüşe hazırlanırken, diğer yandan dernekte bir etkinlik organize etti.

Cumartesi günü (26.11.2011) film gösterimi, kadına yönelik şiddet üzerine tartışma ve müzik dinletisi ile gerçekleştirilen etkinlikte kadınların yaşadığı şiddet, kadın hakları ve devletin kadın düşmanı politikaları tartışıldı.

Saat 16.30’da dernekte bir araya gelen ilerici gençler, ilk önce “Madde 438” isimli yerli filmi izledi. Ümit Efekan’ın yönetmenliğini yaptığı, başrolde Gülşen Bubikoğlu ve Berhan Şimşek’in oynadığı film, tecavüz suçu fuhuş yapan kadınlara karşı işlendiğinde cezanın üçte iki oranında indirilmesini öngören TCK’nın 438. Maddesi’ne karşı, gerçek bir hayat hikayesiyle, fuhuş yapmadığı halde fişlenen bir kadının hayat kavgasını ve bu maddenin kaldırılma sürecini ele alıyor.

Film izlendikten sonra Sosyal Hizmet Uzmanı Aysu Ertan, geçmişten günümüze Türkiye’de kadın hakları ve verilen mücadeleleri aktardığı bir sunum gerçekleştirdi. Madde 438 ile kadının bir işyerinde çalışmak için eşinden izin almasını gerektiren madde, kürtaj yasağı, kadının tecavüzcüsüyle evlendirilmesini öngören yasalar gibi hukuk alanında kadınların son 30 yılda geldiği durumu aktaran Ertan, bu hakların kadınların mücadelesi ve talepleriyle kazanıldığını, eğer mücadele edilmeseydi halen aynı koşullarda yaşıyor olabileceğimizi belirtti. Bugün de kadınların işsizlik, şiddet, ezilme, savaş gibi sorunlarına karşı kendi haklarına sahip çıkarak ve örgütlenerek mücadele vermesi gerektiğini savundu.

Sunumla birlikte kadına yönelik şiddet, devletin kadını çocuk doğurma mekanizması olarak ve yalnızca cinsel bir organizma olarak algıladığı, kadın düşmanı politikaları beslediği konuşuldu; sığınmaevleri sorunu, üniversitelerde, köylerde kadınların durumu, aile içi miras hukukunda kadına pay verilmemesi, erkek egemenliğinin her alanda görüldüğü tartışıldı.

Tartışma sona erdikten sonra hep birlikte yemek yenildi ve eşitlik, özgürlük türküleriyle TÜM-İGD’li kadınlar etkinliği sonlandırdı.
Yazdır
Paylaş

Diğer Haberler

Fethiye'de tecavüze beraat!İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Yeniden!İKD kuruldu!Kadınlar Cansel Malatyalı'nın yanında Sakarya'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı!İstanbul 8 Mart Mitingi'nde coşku ve umut vardı KESK'li Kadınlar 8 Mart'ta talepleri için alanlardaydı!İlerici Kadınlar'dan davullu trompetli 8 Mart çağrısıMersin’de 8 Mart kutlamasında polis şiddeti İlerici Kadınlar Kartal'da 8 Mart afişlemesi yaptı
İlerici Gençlik Dergisi | bu site GNU / GPL lisanslı özgür yazılım araçları kullanarak hazırlanmıştır.
posta@ilericigenclik.org | Sıraselviler Cad. Billurcu Sok. Ocaklı Han No:3/6 Beyoğlu / İstanbul | Tel: 0212 245 28 11